Met verslagenheid hebben we kennis genomen van het overlijden van Tom Bijnen. Een gewaardeerde collega en een fijn mens. 

Tom studeerde in 2003 af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting Sound Design. Hij werkte daarna als zelfstandig sound designer en mixer aan een groot aantal Nederlandse documentaire en fictie producties. Enkele recente titels: Bo (Joost van Ginkel, 2022), Turn your body to the sun (Aliona ven der Horst, 2021), The Photograph (Sherman de Jesus, 2021), Shadow Game (Eefje Blankevoort en Els van Driel, 2021), Doof kind (Alex de Ronde, 2017), They Call Me Babu (Sandra Beerends, 2019).  

Zijn sound design voor 4 Elements (Jiska Rickels, 2006) leverde hem een Gouden Kalf nominatie op. Met Kirsten (Mark Weistra) werd hij in 2015 genomineerd voor een EIFF Golden Wing. De Volkskrant schreeft over zijn werk voor Buladó (Eché Janga, 2020): "de beelden die Janga opdient blijven intrigeren, zeker in combinatie met de muziek en het uitmuntende sound design: zijn Curaçao is ruig en stoffig, een western-achtig landschap waar de wind hol overheen blaast. Hij geeft een kerkhof naast een bonkende fabriek een bijna surrealistische schoonheid." Tom had de quote op zijn website geplaatst. 

Tom was de afgelopen twintig jaar voor veel geluidsmensen veel meer dan een collega. Hij onderhield met veel van hen een nauw contact. Zijn dood komt als een donderslag bij heldere hemel. Hij zal enorm worden gemist. We wensen nabestaanden, collega's en vrienden veel sterkte toe. 

 

Leden en bestuur VCA